SJEĆANJA JEDNE GEJŠE

Fascinacija japanskom kulturom traje već jako dugo. I upravo zbog toga, istražujem i čitam sve Što mi dođe pod ruku.

Priznat će vam da sam doktorat pisala uz soundtrack iz istoimenog filma, da sam ovu knjigu progutala u 24 sata. Reći će vam da sam ostavljala sve da bih otišla na izložbu kimona….na mom popisu željenih In destinacija je Kyoto i četvrti o kojima se govori u ovom romanu.

Uznemiruje činjenica da je ljepota djevojčica u Japanu bila prokletstvo. Svatko vas je mogao prodati i usmjeriti vam život u tragediju. Pomno biranje detalja po kojima će djevojke biti prepoznatljive i drugačije fascinantno nam očarava jednu drevnu kulturu čiji se kontekst provukao u sve pore društva. Povlačeći paralele sa civiliziranim društvima u Europi, stječe se dojam da japanska kultura, koliko god djelovala okrutno ka ženskom rodu u jednom periodu, ipak daje i šanse za koje u Europi generacije žena ne bi nikad dobile priliku. Obrazovanje je mukotrpno i bitno, to nitko ne spori. A djevojke moraju pokazati mudrost da bi opstale. Okrutna konkurencija, perverznost i šokantnost provlače se kroz cijeli roman.

Priča se vrti oko djevojčice, poslije djevojke, nazvane Nitta Sayuri. I nakon godina i skupljene mudrosti, Nitta dozirano govori o svom životu u Kyotu. Trenutku kad se otkinula od roditelja, kad je izgubila sestru i ostala sama pred vratima kuće u kojoj su gejše postajale veličine. Ući će nevino u taj svijet u kojem uz ljepotu kimona, ceremonije čaja i glazbe, vidite jako puno patnje, želje za životom i snalaženja. Gledat ćete je kao da je dio vas, jer će u njoj još uvijek živjeti dijete željno ljubavi, iako će trgovat svojom nevinošću sa iskustvom kakvo imaju samo gejše. Život je nije mazio, ali desit će joj se najljepši kraj koji nije mogla ni sanjati.

Preporučam knjigu kao odmak od svega što ste do sada znali o Japanu. Ne čitati sa dozom prezira, nego imati otvoren um i tražiti jing-jang balans u cijeloj priči. Bogatstvo nepoznatih pojmova i jezika u knjizi pršti na svakoj strani. Čitajte uz papir i olovku, jer ćete učiti i više nego što očekujete. Knjiga je starija, ali zaslužuje da je spomenem, jer ću joj se vraćati.

Leave a Reply